Kan du låta bli att gäspa?


I förra veckan berättade jag om hur du ska göra för att underlätta vägen för de tankar och känslor som gör dig glad och lycklig.

Här kommer del två som också hänger samman med det jag skrev om att hålla fast vid sina livspeppare.

De är superintressanta de där spegelneuronerna som gör att du gäspar när den som sitter mittemot dig på tåget gör det. Som får dig att känna en ilning i magen av smärta när du ser någon som slår sig rejält. Som får dig att skratta när du hör andra skratta. Ta en stund och kolla på den här - jag lovar att du drar på smilbanden. Förmågan att känna empati är också kopplat till spegelneuronerna.

S_120_96_brainmirrorfini-0

De liknar speglar genom att de beter sig likadant både när du själv gör

något och när du ser någon annan göra samma sak.


I tidningen Forskning och Framsteg skriver de så här "Spegelneuronerna ingår i system som gör att du kan ställa dig i någon annans skor, säger Giacomo Rizzolatti, professor i fysiologi vid Università degli studi di Parma, Italien."

Så - vad har du för nytta av att känna till dina spegelneuroner.

  • Nästa gång du ska på en anställningsinervju - spegla/härma den som intervjuar dig så mycket du bara kan och jobbet är ditt. Vi tenderar att gilla dem som är lika oss själva.
  • Eller nästa gång du hamnar i gräl med någon, låt dig inte ryckas med och själv bli arg utan ta kontroll över din superhjärna (jo det går nu när du är medveten om att det går) och börja le lite försiktigt och lugna ner ditt kroppsspråk och rör dig med lite långsammare och mindre rörelser.
  • När du ska lära dig något nytt tex spela golf - titta på en film där du ser en proffsgolfare. Dina spegelneuroner har en förmåga att spegla rörelser också. Du upplever andra människors rörelser i din egen hjärna. Dina muskler känner hur de behöver röra sig och koordineras.

Och igen....omge dig med människor som ger dig energi, som du blir glad av att umgås med. Din hjärna speglar deras känslor och vips så hjälper du din egen hjärna som får lättare att hitta fram till dessa känslor på den där snabba motorvägen.

Nej - jag säjer inte att du inte ska finnas där för vänner som för tillfället har det tufft och som behöver dig för att komma genom en svår situation. Deras spegelneuroner kan få en puff i rätt riktning genom att de får goa känslor att spegla sig i.

Sen kan du ju fundera på varför du blir sugen på en  läsk nästa gång du är på bio och ser reklamen för tex coca-cola.

Publicerat: 2016-01-18