Två avgörande faktorer för att stoppa den skenande ohälsan


Vi har det fantastiskt bra och ändå mår vi så dåligt - Varför?

Alla pratar om den psykiska ohälsan och hur det bara blir värre och värre. Men ingen tycks veta vad som ska göras för att stoppa utvecklingen. Jag är personligen övertygad om att det inte spelar någon roll hur många fler lagar som stiftas för att arbetsgivarna ska ta större ansvar. Det kommer inte göra någon skillnad mer än möjligen marginellt. Det är inte där problemet sitter.

För mig handlar om två delar

1. Hur cheferna mår

Trygga chefer som tar hand om sig själva, har god självkännedom/självmedvetenhet och som är tydliga med vad som förväntas på arbetsplatsen skapar en trygghet i arbetslaget. "Ta hand om sig" betyder bla att sätta gränser för arbete och fritid, sova gott och röra på sig. Det är faktiskt inte svårare än så och ändå....

Jag ser tyvärr alltför ofta raka motsatsen. Gränslöshet mellan arbete och fritid - ständigt tillgänglig och uppkopplad. Gärna lite jobb med datorn i sängen innan lampan släcks - som ett brev på posten blir sömnen sämre. Och hinna träna är inte att tänka på.

Känner du igen dig? Fundera på vem du gör det för och till vilken nytta. Du kommer både må och prestera bättre med lite smärre justeringar. Men en förutsättning är förstås att du bestämmer dig för att få in det i kalendern.

2. Vilket ansvar var och en tar för sig själv

Och vad menar jag med att var och en ska ta ansvar för sig själv. Sjukvård, arbetsgivare, försäkringskassa, socialtjänst, arbetsförmedling mfl - många ställs tills svars och avkrävs resultat. Men sluta curla för guds skull - låt människor ta eget ansvar. Se till att ge dem rätt verktyg så fixar de det.  Jag har följt rapporteringen om den ökade ohälsan och den nya arbetsmiljölagstiftningen kring social och organisatorisk arbetsmiljö. Men inga planer i världen kommer göra nytta så länge inte var och en tittar sig i spegeln och faktiskt tar ansvar för sitt eget liv och hur man mår.

Det här uppfattar säkert många som att svära i kyrkan. Det är klart det är arbetsgivarnas fel att folk har det stressigt på jobbet, ska leverera, prestera och vara effektiva. Vi behöver mer personal och resurser! Sorry! - Jag är inte i närheten av övertygad att det är rätta medicinen.

Och alla som mår dåligt och har gått in i väggen, tror jag inte att de är sjuka? Självklart har jag full respekt för alla blivit sjukskrivna. Jag tvivlar inte en sekund på att de mår skitdåligt. Jag har sett det på nära håll flera gånger. När det går till en viss gräns är det som om människor slocknar och alla kraft rinner ur dem. Var och en borde sätta upp sin egen skylt så det blir klart och tydligt när det är dags att byta riktning och hitta en annan väg.

S_120_80_dsc-0125

 

Problemet som jag ser det är att de som aldrig såg skylten inte fick verktyg att hjälpa sig själva. Jag säjer - lita aldrig på att en arbetsgivare ska fixa det åt dig. Det kommer aldrig hända. Det finns metoder där du kan träna din stresskänslighet, ändra attityd och förhållningssätt till pressade situationer, klara av störningar osv. Men för att det ska bli någon skillnad krävs det en egen insats i form av att du använder dig av de verktyg du får. Det är dessa verktyg du ska be att få tillgång till via din arbetsgivare. Och vänta inte tills du redan mår dåligt. Börja din träning redan på måndag.

 

Hållbara företag jobbar aktivt med hållbart ledarskap och medarbetarskap.

 

Publicerat: 2016-05-27