Kan du koncentrera dig lika länge som en guldfisk?


Läste en krönika om "Generation Z", dvs dagens tonåringar. Den genomdigitaliserade generationen som är multitaskingmästare. Krönikören, Linda Leopold, skriver att "Generations Z:s" bristande koncentrationsförmåga ofta tas upp - men det verkar ha drabbat oss alla.

S_114_100_guldfisk

En undersökning från Microsoft advertising visar att vårt uppmärksamhetsspann sjunker. För 15 år sedan var den genomsnittliga koncentrationsförmågan tolv sekunder, 2013 var den bara åtta. En guldfisk har tydligen nio.

 

S_90_100_skaermklipp

Jag lutar åt att det har att göra med det Boel Svartling tar upp i sin bok Hjärnsmart. Vår hjärna har i grunden inte ändrats speciellt mycket utan är anpassad efter ett jägar- och samlarliv. Det gör att vi är dåligt rustade för att möta vår digitaliserade och komplexa värld där olika intryck hela tiden pockar på vår uppmärksamhet. Hjärnan växlar i högt tempo mellan olika intryck, aktiviteter, tankar, känslor osv och blir överbelastad. Detta får till effekt att vi mår och presterar sämre.

I många rekryteringsannonser, famförallt vid chefsrekryteringar, lyfts det fram som en fördel om "du kan hålla många bollar i luften" - undrar just när annonsen om fördelen med att göra en sak i taget kommer.

Publicerat: 2015-11-12